Hvad er en friskole?
En friskole er en grundskole (0-10. klasse), der som regel er oprettet på initiativ af en gruppe forældre, som et alternativ til en folkeskole.
De ca. 550 friskoler i Danmark er grundlagt på mange forskellige værdigrundlag og pædagogiske grundsyn.
På en friskole gør forældrene brug af grundlovens bestemmelser om, at vi i Danmark har undervisningspligt og ikke skolepligt. Forældre kan altså frit vælge at indskrive deres barn på en friskole, der således ikke er underlagt lovgivning om folkeskolen, men fungerer under friskoleloven. Friskoleloven giver skolerne mulighed for at; ”..give undervisning, der stemmer med skolernes egen overbevisning..” så længe at undervisningen ”..står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.”
Det betyder, at elever, der går ud af 9. klasse på en friskole, skal have modtaget undervisning, der giver dem samme mulighed for at komme videre i uddannelsessystemet, som elever, der har gået på en folkeskole.
Økonomien på en friskole
Udgifterne til at drive en friskole finansieres i grove træk ved hjælp af:
Et statsligt tilskud pr. elev (der udbetales et beløb, der (i 2023) svarer til 76 % af udgifterne til en folkeskoleelev)
Forældrebetaling (I Danmark er den gennemsnitlige forældrebetaling pr. år 15.282 kr. inkl. SFO).
Andet: På ca. 9 ud af 10 friskoler varetager forældrene f.eks. opgaver såsom rengøring og vedligeholdelse, der ellers ville have udgjort en udgift for skolen.
Hvorfor vælge en friskole til sine børn?
Frihed til at tage stilling og vælge
Når man vælger at have sine børn på en friskole, har man mulighed for at blive ”fri”. Fri af de mange bestemmelser i folkeskoleloven og dermed fri af de centralt fastsatte bestemmelser om hvordan skole og pædagogik skal tænkes og udføres. Det betyder, at man selv har mulighed for at vælge hvilken type skolegang og hvilken værdimæssig dannelse, man ønsker for sit barn. Man lægger måske vægt på et særligt pædagogisk grundsyn, en særlig tilgang til indlæring eller et særligt livssyn.
Mange forældre finder frihed og tryghed i muligheden for at vælge og direkte præge det miljø, i hvilket barnet skal bruge mange af sine vågne timer gennem 10 års skolegang.
Fællesskab
Ingen opretter og driver selvsagt en friskole alene, og derfor vil ånden i en friskole være dybt præget af den fællesskabsfølelse, der opstår mellem forældre, som har fundet sammen på baggrund af fælles livsværdier og ønsker for deres børn. Når ens familie bliver en del af en friskole, bliver man også samtidig en del af et stort fællesskab, der holdes sammen af at drive et fælles projekt, som alle er investerede i og bidrager til.